Onze fokkerij.

"Een goed paard heeft geen kleur, maar stiekem is een zwarte wel het mooist."

"Je moet geen draken fokken, daar heeft niemand iets aan. En jij dus ook niet."

"Ze zeggen dat ik een ouderwetse fokker ben. Laat ze maar praten. Als mijn merries weer vooraan lopen op de keuring, dan spreek ik ze wel weer."

"Een échte goeie, die loopt altijd."

Ja, u ziet het goed. Op deze pagina geen quotes van mezelf, maar van mijn Opa. De in 2013 helaas overleden Henk Hoogerwaard was niet alleen een gerenommeerd en onderschreven fokker van Gelderse paarden, met hoogtepunten als Kimbler (ex- Gouden Koets paard, door Koningin Beatrix hernaamd 'Bas') en Midfield (Grand prix paard van Amerikaans amazone Jane-Hannigan, onder de naam Maksimilian) maar ook de bron van mijn liefde voor deze geweldige, prachtige dieren. Mijn inspiratie, mijn leermeester, kortom; degene die mij van mens met paarden tot paardenmens heeft ontwikkeld.

Het is daarom ook een ontzettende eer dat ik met één van zijn laatst gefokte merries zijn bloedlijn, waarachter ruim dertig jaar paardenverstand zit, mag voortzetten. Imber, mijn merrie van Special D. uit een Ahoy moeder, is geboren in het jaar dat mijn Opa overleed. Er was daarom ook veel emotie betrokken bij het proces om haar te trainen en op te leiden, en toen ze in 2016 eerst stermerrie, en vervolgens in Ermelo voorlopig-Keur werd verklaard, hebben de tranen gevloeid.

Ondertussen is Imber actief in de sport, en is ze in 2018 voor het eerst gedekt. De hengstenkeuze heb ik gemaakt met mijn Opa's geërfde paardenverstand, en ondersteunt met hedendaagse kennis en technologie. Op 18-03-2019 is daaruit Ohana geboren, een zilverbruine merrie van de prachtige Imposant EM die is gefokt met oud-nieuwerwets verstand.  Geen zwarte, maar wel één die altijd loopt, én geen draak.  En op 11-05 -2021 zijn wij gezegend met Roselijn van Cadans, een prachtig merrieveulen van Svalgards Design die met behulp van dit mooie 'buitenlandse' bloed moet gaan bijdragen aan de bloedspreiding binnen het Gelders Paard. Wel een zwarte dit keer, en een beetje een draakje, maar wederom één die al-tijd loopt!

Daarnaast zijn we sinds 2020 actief aan het fokken gegaan met onze manegepaarden. Zo zorgen we voor eigen aanwas in het bedrijf, bieden we de manegeruiters altijd iets nieuws, en leiden we tegelijkertijd fijne veelzijdige gebruikspaarden en -pony's op waarmee we een gat in de markt vullen. 


Henk Hoogerwaard.

22/07/1934   -   22/12/2013

Samen met Imber; 
16-06-2013, Special D x Ahoy.

Ohana   

Gelders van Imposant EM x Special D x Ahoy geboren in 2019.

Roselijn van Cadans.

Gelders van Svalegards Design x Special D x Ahoy geboren in 2021.

Tom Shelby van Cadans.

Groninger v. Maistro Polo geboren in 2021.

Sifra van Cadans.

Gelders van Markant BK  geboren in 2022.

Lucifer de Cadans. 

PRE v. Bandolero CLX x Conquistador Diaz R geboren in 2022.